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돈가스 만들기 레시피 Tonkatsu (Pork Cutlet) Recipe

Cooking

by saltdoll 2020. 5. 25. 23:30

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돈가스는 영어로는 돈카츠(Tonkatsu) 포크커틀릿(pork cutlet)입니다.

이름은 일본어 "돈카쓰(豚カツ)"에서 유래되었다고 하네요.

일본에서 거쳐 들어왔지만, 한국식은 조금 다른데요.

한국 스타일 돈가스는 고기가 얇게 조리되며, 조리 시간이 일본식에 비해 적게 듭니다.

(에피소드: Ralphs(슈퍼마켓)에서 재료를 구매하려고 "돈가스"라는 단어를 사용했는데 알아듣더군요;;)

Tonkatsu in english is called Pork Cutlet.

The name Tonkatsu(豚カツ) was originally made from Japan. 

Even though Tonkatsu was made through Japan, the Korean style is a bit different. 

The Korean style Tonkatsu meat is cooked thinly, and the cooking time is less than the Japanese style. 

 

이번에는 한국의 오래된 경양식집 스타일의 돈가스를 만들어 보려고 합니다.

요즘은 옛날 돈가스 스타일이, 기사 식당이나 왕돈가스라는 이름으로 명맥을 이어오고 있죠.

This time, I'm going to make the pork cutlet like the old Korean Gyeongyang Restaurant style. 

These days, the old style of pork cutlet has been inherited in the name of knight restaurant or king pork cutlet.

저희는 등심(LOIN)를 이용해 보았습니다.

돈가스의 기본 재료인 돼지고기 부위는 안심(Tenderloin)이나 등심(LOIN)을 이용하죠.

저는 등심(LOIN)을 이용해 보았습니다.

코스코(Costco)에서 구매하면, 저렴하고 좋은 제품을 구매할 수 있습니다.

The main ingredient of the pork cutlet is Tenderloin or pork loin. 

This time, I used pork loin. 

In Costco, you can purchase good quality meat at a great price. 

COSTCO = Boneless Pork Loin (무게별로 가격이 다르지만, 약 $26.88정도)

고기 손질이 중요한데요.

지방과 힘줄을 모두 제거해야 맛있는 고기 맛을 느낄 수 있답니다.

고기 사이즈는 정당히 자르고,

자른 고기는 몇 시간 정도 냉장 보관을 하면, 핏물이 다 빠집니다.

(저의 경우는 저녁에 냉장 보관 후, 다음날 점심에 조리했습니다. 이렇게 오래 보관하지 않아도 됩니다.)

핏물이 빠진 고기는 돈가스용 망치로 펴줘야 합니다.

얇게 펴줄수록 안에 까지 익기 쉬우며, 맛도 좋았습니다.

고기를 망치로 펴준후에 "소금+후추" 밑간 양념을 뿌려줘야 합니다. 

Meat care is important. 

The meat will taste better if you remove the fat and the tendon.

Cut the meat in the right size,

And with the cut meat, put it in the refrigerator for an hour, so the meat blood to drain. 

(In my case, I put the meat in the refrigerator at night, and took it out in the evening. You do not have to keep it this long) 

Meat that has been drained should be spread with a cooking hammer.

It would cook faster and better if you hammer the meat thinner. 

After hammering/spreading the meat, sprinkle salt and pepper for seasoning. 

 

소금과 후추로 밑간한 모습 After sprinkling salt and pepper

돈가스 묻혀줄 밀가루, 빵가루 순서입니다.

[ 돈가스 튀김 재료 ] Tempura ingredients
- 부침 가루 (또는 밀가루) Marinated Flour (Or Flour)
- 계란 + 소금 간 (½ 큰 술) Egg + Salt (1/2 Tablespoon)
- 카레 가루 (옵션, 추가하길 추천) Curry Powder (Optional, recmomended)
- 튀김가루 (빵가루 형태) Tempura powder (Bread Crum form)
- 허브 빵가루 (옵션) Hurb Bread Crumbs (Optional)

부침가루(또는 밀가루)에 묻혀, 계란옷을 잘 바르게 해 줍니다. Apply the meat into the flour, then apply the eggs.

                                                                 최종 레시피 모습 Current look of the Recipies ⤴️

 

 

튀김옷을 입히고, 돈가스를 보관 시, 돈가스 사이사이에 겹쳐지지 않도록, 비닐이나, 랩으로 구분을 지워준다. 

Apply the tempura powder and storing the pork cutlets, remove them with a wrap or a food storage bag, so that they do not overlap between the cutlets. 

돈가스 보관시, 랩이나 비닐로 겹침을 방지 When storing pork cutlets, prevent overlap with a plastic wrap.

돈가스를 튀길 때는 약간의 튀김가루를 떨어트려서 바로 튀겨줘 올라오는 정도의 온다고 좋습니다.

그리고, (중요사항) 기름은 충분이 돈가스가 담길 수 있을 정도로 해주셔야 맛있는 돈가스를 맛볼 수 있습니다.

When frying the pork cutlet, it will be better to drop some tempura powder and fry it right away.

Also, (IMPORTANT) you need to make sure that the oil is enough to contain the pork cutlet so you can taste it perfectly. 

 

경양식 돈가스 완성 Finished!!

돈가스 소스는 마트에서 판매하는 것을 사용해도 좋고, 마요네즈와 케첩을 믹스해서 먹어도 맛있습니다.

You can buy the pork cutlet sauce that is sold at a mart, or you can mix mayonnaise and ketchup for the Tonkatsu sauce. 

 

 

인터넷에서 우연히 검색하다 보니, 빵가루를 직접 믹서로 만드는 걸 보여주는데.

인상적이어서, 다음번엔 저도 해보고 싶어서 사진 캡처해 보았습니다.

When I was searching through the internet, I found that you can make bread crumbs by yourself with a mixer.

It was very impressive, so next time I wanted to try it, so I captured the photo. 

다음에 저도 한번 해보고 싶네요. I l try it this way next time^^

 

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