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당고: 집에서 쉽게 만들기 EASY Mitarashi Dango-How to Make at Home: Japanese Dessert

Cooking

by Lee Eunji 2023. 7. 14. 07:22

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당고 (みたらし団子)는 달콤한 간장으로 유약을 바른 일본 전통 쌀가루 만두입니다. 막대기에 3-5 개의 쌀가루 만두 그룹으로 구성됩니다.
단간장, 콩고물, 팥앙금등 다양한 소스와 함께 즐길 수 있습니다. 오늘은 일본의 대표적인 간식인 미타라시 당고를 집에서 쉽게 만드는 방법을 소개하려고 합니다.

Mitarashi Dango (みたらし団子) are traditional Japanese rice flour dumplings with sweet soy sauce glazed. It consists of group of 3-5 rice flour dumplings onto sticks. You can enjoy it with different kinds of sauce such as sweet soy glaze, red bean paste, or Soybean Flour. Today, I am going to introduce how to make the Mitarashi Dango(sweet soy glaze), a classic Japanese snack food, easily at home.

[ 재료 Ingredients ]

반죽 재료 (Dumpling Ingredients)
- 찹쌀가루 100g (100g of glutinous rice powder)
- 뜨거운 물 75ml (75 ml of hot water)

소스 재료 (Sweet Soy Glaze Ingredients)
- 미림 5 큰술 (5 tablespoon of mirim/japanese liquor)
- 간장 2큰술 (2 tablespoon of soysauce)
- 설탕 4큰술 (4 tablespoon of sugar)
- 물 4큰술 (4 tablespoon of water)
- 전분가루 1 큰술 + 물 1 큰술 (1 tablespoon of cornstarch + 1 tablespoon of water)


만드는 순서
Cooking Steps


찹쌀가루에 뜨거운 물을 조금씩 넣어가며 반죽해 줍니다.
반죽을 3cm 정도 떼어 동그랗게 만들어 주세요.

Add hot water little by little to glutinous rice flour and mix.
Divide the dough about 3cm and make it round into a ball.


이제 소스를 만들기 시작해 주세요.
물, 간장, 미림, 설탕을 냄비에 넣고 끓여 주세요.

Now start making the sauce.
Pour water, soy sauce, mirim, and sugar into the pot and boil it.


소스가 데워질 동안 전분가루와 물을 따로 섞어주세요. (참고: 굳지 않게 빨리 섞어주세요)

While the sauce is heating, mix the starch powder and water separately. (Note: Mix quickly to avoid hardening)


전분가루와 물을 섞은 후, 끓고 있는 소스 안에 조금씩 부어줍니다.
소스가 걸쭉해지기 시작할 때까지 중불에서 섞으면서 데워주세요.
(**너무 오래 데우면 소스가 너무 두꺼워지고 굳어버릴 수 있습니다)

After mixing starch powder and water, pour a little into the boiling sauce.
Heat while mixing over medium heat until the sauce begins to thicken.
(**Reheating for too long can make the sauce too thick and hard)


끓은 물에 반죽을 넣고 중불에 삶아줍니다.

Put the dough in boiling water and bring to a boil over medium heat.


물 위에 동동 떠오르기 시작하면 다 익은 것입니다.

They are all cooked when they start to float on top of the water.



삶은 당고를 얼음물에 담가서 식혀줍니다.
2~3분 후, 당고를 건져서 물기를 빼줍니다.
당고를 나무 꼬치에 3 개식 끼어줍니다.

Transfer the dumplings to the bowl of iced water to cool.
After 2-3 minutes, once the dumplings have cooled, drain the water and transfer them to a tray.
Skewer 3 pieces of dumplings onto wooden skewers.




솔로 소스를 당고에 발라줍니다.

Pour the sweet soy glaze on top of the Mitarashi Dango.


소스를 많이 발라 먹으면 더 맛있습니다^^

The more sauce you apply, the more delicious it is :)


완성~
Finished!


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